úterý 27. září 2011

ČERVENÁ MÁ U MĚ ZELENOU

Ne vždy to tak bylo, dokonce jsem měla vůči červené řepě díky naší školní jídelně určitou nedůvěru. A myslím, že u mnohých z Vás tomu tak bylo stejně. Je ale škoda zatratit tuto cennou a překvapivě i chutnou zeleninu.





Čerstvá řepa, bez velkého množství octa, má totiž příjemně nasládlou, lehce zemitou chuť, hladkou,  jemnou texturu a rudou barvu. Navíc, pokud ji podáváme se smetanou či jogurtem, vznikne nám nádherná narůžovělá barva. Tyto atributy z ní dělají klíčovou ingredienci do salátů, dipů či koláčů.  Také samotná šťáva překvapí svou jemností. Navíc pokud je obohacená šťávou z pomeranče a jablka… mňam!
A krom toho, že tak báječně sama o sobě chutná, je také nabitá blahodárnými a tělu prospěšnými látkami. Je to jedna z nejzdravějších potravin světa, jež působí jako prostředek v prevenci a léčbě civilizačních onemocnění.
Sezóna řepy je od července do ledna. V tomto období byste řepu měli nalézt na pultech supermarketů a tržnic celkem bez problémů. Větším problémem může být pro dnešní hospodyňku její příprava. Řepa se holt musí déle vařit, aby byla měkká. Nejlepším a mým osvědčeným způsobem je příprava v tlakovém hrnci, kdy středně velké bulvy necháme 20 minut povařit a pak ještě 25 minut v hrnci odstát. Někdy času opravdu není nazbyt, a proto se vyplatí koupit řepu uvařenou, vakuově balenou. Seženete ji v prodejnách Albert či Interspar.



Například, jestliže se rozhodnete své návštěvě rychle připravit jednohubky s dipem z červené řepy s vlašskými ořechy.
Na tento úžasný dip budete potřebovat
·                250 g balení vařené červené řepy
·                3 vařená vejce
·                2 stroužky česneku (nejlépe český), drcené
·                100 g nastrouhaného sýra (já kombinuji eidam s nivou)
·                malý svazek pažitky a jarní cibulky
·                hrst nasekaných vlašských ořechů
·                kelímek  smetanového bílého jogurtu
·                majonézy (dávám na dochucení jen 1 lžíci)
·                sůl a čerstvě pomletý černý pepř
Postup je velice snadný a rychlý. Najemno nastrouhanou červenou řepu, sýr, rozdrcený česnek a rozmačkaná vejce dáme do mísy, přidáme jogurt s trochou majonézy (můžeme vynechat či použít light verzi) a vše dobře promícháme. Během míchání přidáme ještě nahrubo nasekané ořechy a jarní cibulku. Na závěr jen osolíme a opepříme dle své chuti a ozdobíme pažitkou. Kdo nemusí česnek či kvůli ohledu na společnost jej nechce, jednoduše ho vynechá. O ořechy se ale nepřipravujte!
A ještě takový bonus navíc, který si rozhodně přečtěte. Jednoduše se dá napsat, že toto či tamto obsahuje zdraví prospěšné látky a že nám pomáhá být zdraví. Já vám napíšu alespoň část z těch nejpodstatnějších faktů, které se v řepě skrývají:
1.  Posiluje obranyschopnost, zvyšuje vytrvalost a efektivnost práce svalů: Toto nedávné zjištění vědců by mohlo být velice užitečné pro lidi s kardiovaskulárním, respiračním onemocněním či pro vytrvalostní sportovce. Dusičnany obsažené v řepě se sledem biochemických reakcí mění zčásti na oxid dusnatý (NO), který snižuje spotřebu kyslíku v krvi. Dochází tak ke snížení únavy a zvýšení vytrvalosti organismu.
2.    Snižuje krevní tlak: Opět za to mohou dusičnany v řepě obsažené. Ty jsou v těle přeměněny dále na dusitany, jež pomáhají při snižování krevního tlaku. A stačí opravdu málo: buď 250 ml šťávy nebo 100 g vařené řepy denně.
3. Snižuje hladinu cholesterolu: Obsah vlákniny a kyseliny listové pomáhá snížit jak cholesterol, tak celkové triglyceridy v krvi.
4. Snižuje nebezpečí kardiovaskulárního onemocnění: Červená řepa obsahuje betain (barvivo), které snižuje hladiny homocysteinu a chrání nás tak proti různým onemocněním srdce. Zvýšené množství homocysteinu je spojováno se záněty a ucpáváním cév.
5.   Prevence osteoporózy: Hořčík, který řepa obsahuje je důležitý pro využití a inkorporaci vápníku do kostí.  
6.    Chrání před onemocněním jater: Betain brání ukládání tukových částeček v játrech. Tuk se hromadí v játrech zejména vlivem konzumace alkoholu, obezity, vlivem nedostatku proteinů, za zvýšené množství tuku v játrech může i cukrovka.
7.    Je přírodním laxativem: Řepa je přírodní laxativum a pomáhá tak v prevenci proti zácpě a také je prospěšná v boji s hemoroidy.
8.    Obsahuje antioxidanty: Kořen řepy je bohatý na betakyanin, antioxidant, který pomáhá při Alzheimrově chorobě a stařecké demenci. Antioxidant odstraňuje volné radikály, které poškozují mozkové buňky či buňky jiných orgánů. Betanin, další antioxidant červené řepy, snižuje růst nádorových buněk.
9.    Pomáhá snižovat stres: řepa obsahuje sloučeninu „GABA“, jež aktivně pomáhá tlumit stres respektive zvyšuje vaši odolnost vůči stresovým situacím.

A co vy na to? Máte řepu v oblibě nebo si k ní cestu hledáte? A co třeba nějaký další recept z řepy? Já třeba slyšela o koláči z řepy..to může být zajímavé... Podělte se s námi!


Vaše LiSa

Žádné komentáře:

Okomentovat