čtvrtek 15. září 2011

DÝNĚ JSOU TEĎ VŠUDE


Všechny barvy babího léta v jednom hrnci, oranžová, červená, fialová, bílá a zelená, hádejte, co to je? Dýňovo-rajčatová polévka s červenou cibulí, česnekem, bazalkou a parmazánem nebo rovnou s bazalkovým pestem.



Základem téhle polévky je dýně Hokkaidó, která je u nás čím dál tím populárnější. Kromě toho, že skvěle chutná, je levná a nenáročná na přípravu, je také hrozně zdravá. Dýně obsahuje betakaroten, vitamíny A, B, C, E, významné množství draslíku i vlákniny a prospívá žaludku, srdci i ledvinám. Jste stále nedůvěřivé? Nebuďte, doufám, že vás tenhle recept přesvědčí k zařazení dýně Hokkaidó do vašeho podzimního jídelníčku, už jen proto, že dýně na Vás teď budou útočit všude. Dýní je teď plný každý trh, cena začíná na 15 Kč za 1 kg. Pokud to máte rády bio, dýně v bio kvalitě koupíte třeba v prodejnách Country Life, ale i v Albertu.

Na polévku budete potřebovat:
½ menší dýně Hokkaidó
4 rajčata
půl červené cibule
2 stroužky česneku
0,75l vývaru
1 dc bílého vína
olivový olej
sůl
pepř
bazalku
parmazán

Příprava vám zabere se vším všudy max. hodinu. Dýně Hokkaidó se může vařit i se šlupkou, pokud jí ale oloupete, změkne rychleji. Takže si dýni, se slupkou nebo bez, nakrájejte tak na centimetrové kostky, v hrnci rozehřejte přiměřené množství olivového oleje a přidejte nakrájenou dýni. Zatímco budete dýni tak 5 minut smažit (a nezapomenete jí občas promíchat), nakrájíte si cibuli na kostičky a přidáte jí do hrnce, pak rajčata na malé kousky a přidáte je tam, úplně nakonec přijde česnek na tenké plátky. Všechno pěkně promícháte, dýně už bude skoro měkká, zalijete bílým vínem a přidáte trochu hrubé mořské soli. Nezapomeňte, že chuť vína bude v polévce cítit, vybírejte proto takové, které by vám chutnalo i samotné a přidávejte klidně po částech, půl teď a půl po přidání vývaru. Mně v téhle polévce moc chutnají výraznější voňavé odrůdy jako Pálava nebo Tramín. Bude to úžasně vonět a houstnout a to je ten správný moment pro přidání vývaru. Přidávejte ho také postupně, ať dosáhnete přesně té konzistence, jakou máte rády. Nakonec přidejte pár lístků bazalky, další koření netřeba. Když už je všechno rozvařené, přichází na řadu tyčový mixér. Já si polévku vždycky přeliju do vyšší a užší nádoby, abych si nepostříkala celou kuchyň a rozmixuju do skorohladkého krému. Pak vrátím polévku do hrnce a vyladím konzistenci. Když je moc řídká, vařím o něco déle, když je hustá, přidám trochu vývaru.

Při podávání můžete do polévky přidat trochu čerstvého pepře, přiměřené množství bazalkového pesta, které si můžete buď koupit nebo připravit podle mého receptu nebo jen parmazán a trošku čerstvé bazalky.


Tak a teď už všechno víte a můžete to vyzkoušet.

Jaká jsou vaše oblíbená podzimní jídla? Vaříte povidla, pečete štrůdly a chystáte zásoby na zimu? Prozraďte mi to v komentářích a já vám za odměnu zase napíšu nějaký recept.

Klára

Žádné komentáře:

Okomentovat