čtvrtek 22. září 2011

TEST SLOŽENÍ PROTEINOVÝCH TYČINEK versus NORMÁLNÍ TYČINKY


Protože jsme se minule docela rozepsali o proteinových tyčinkách coby skoro o zázračné svačince, podíváme se dnes na některé vybrané druhy trochu zblízka. Pěkně si je porovnáme, podíváme se na energetickou hodnotu, množství bílkovin, sacharidů a na jejich vzájemný poměr  a na zdroj tuku, abychom na závěr si mohli říct, které jsou pro nás vhodné.

Již brzy bychom rádi vyhodnotili chuťově nejzajímavější či nejoblíbenější tyčinku a do ochutnávky bychom rádi zapojili Vás čtenáře či příznivce Ladies fit clubu.





I mezi jednotlivými proteinovými tyčinkami je totiž nutno pečlivě vybírat. Začít můžeme hned u hmotnosti balení jednotlivých tyčinek. Do našeho testování jsme se rozhodli vybrat tyčinky o hmotnosti do 40 g. Tato gramáž je totiž pro nás holky na svačinu nejideálnější. A pokud vám tyčinka opravdu chutná, je většinou docela těžké sníst jen jednu její polovinu ze stovkové gramáže. Na(ne)štěstí těchto menších tyčinek na našem malém českém rybníčku moc není. Nevýhodu to má zejména v tom, že nemáme moc z čeho vybírat. Tyčinka může mít perfektní složení, ale její variace příchutí či textura nám nemusí být zrovna po chuti. Do našeho testu zahrneme tři proteinové tyčinky, které jsou na našem trhu dostupné a má smysl brát v úvahu. Pro lepší představu, jak se tyto proteinové tyčinky liší od “konfekce”, jsme do testu zařadili také jednu müsli a jednu normální čokoládovou tyčinku.
Co se týká celkového složení proteinových tyčinek, obsahují nejčastěji mléčnou eventuálně syrovátkovou bílkovinu, sójový proteinový izolát, sirup oligofruktózový, dextrózový nebo glukózový, syrovátkový prášek, kakaové máslo, rostlinný olej (v horším případě ztužený rostlinný tuk), vlákninu a další potravinářská aditiva.
Když jsme u těch aditiv, známých jako “éčka”, určitě o nich napíšu nějaký článek. Trošku je mi protivné, že je kolem nich takový negativní humbuk. A nebojte, nepatřím mezi jejich protěžovatele (ani rezolutní odpůrce), jen mám na to trochu víc odborný pohled J.


NUTRIČNÍ SROVNÁNÍ VYBRANÝCH TYČINEK:



Co jsme zjistili:
Pokud se nejprve podíváme na energetickou hodnotu, kterou dostaneme do těla, když si takto zamlsáme, tak tyčinka PRO PLEX firmy ALL STARS a CFM od NUTRENDU patří do skupiny tyčinek s vyšší energetickou hodnotou. To ale neznamená, že je to špatně. Nejdůležitější ze všeho je, zkontrolovat si vzájemný poměr bílkovin a cukrů. Není to totiž o celkové energetické hodnotě ale o tom, kolik je v tyčince jednoduchých cukrů. Jejich vyšší množství a celková denní konzumace totiž chtě nechtě můžou za přibírání na váze.

Pokud budeme chtít nalézt co nejideálnější tyčinku, tak z nutričního hlediska je to   ta, u které se poměr bílkovin a sacharidů přibližuje poměru 1:1.
Z tohoto pohledu nám pak nejlépe vychází CFM od NUTRENDU. A to má přitom právě vyšší energetickou hodnotu. Je to ale dáno vyšším obsahem námi žádaných bílkovin. Nejhorší poměr má L-CARNITIN BAR od MULTIPOWER. Navíc se tyčinka snaží vyvýšit nad ty ostatní obsahem L-karnitinu. Ten je ale v obsahu jedné tyčinky natolik zanedbatelný, že nemá ani cenu brát v úvahu tuto výhodu. PRO PLEX se ideálnímu poměru blíží a je tedy zcela vyhovující. Navíc tyčinka PRO PLEX obsahuje v obsahu celkových sacharidů také sukralózu, umělé sladidlo, které nijak nepřispívá k navýšení energetické hodnoty pocházející z cukrů. Což je také plus. A nebojte, sukralóza nemá negativní účinky na zdraví, což o klasickém cukru nemůžeme říct. Spíše naopak.
Obsah tuku je většinou ve všech tyčinkách stejný. Jen u L-CARNITIN BAR  je obsah o něco nižší než u ostatních proteinovek. Daleko důležitější je fakt, obsahuje-li nějaká tyčinka trans-mastné kyseliny. Dnes se již všeobecně ví, že trans- nejsou pro tělo příznivé, vzhledem k jejich vlivu na nemoci oběhového systém. Proto se v současnosti snaží výrobci vyvarovat tomu, aby jejich výrobky tyto mastné kyseliny obsahovali. Bohužel ještě ne všichni výrobci to tak dělají a bohužel právě CMF tyčinka firmy NUTREND je toho důkazem. Škoda. Chválím ale, že to veřejně přiznali a na obale této jinak ideální proteinové tyčinky je uveden obsah jejich obsah.
Podle Světové zdravotní organizace WHO by denní konzumace trans-mastných kyselin neměla přesáhnout 1%. Takže když si pohlídáme zbytek zdrojů, CFM si klidně můžeme dopřávat.
Co říci závěrem:
Podle mého názoru jsou všechny porovnávané PROTEINOVÉ tyčinky vhodné pro zdravé   mlsání nebo pro jednu ze svačin během dne. Záleží čistě na Vás, jestli si k těmto tyčinkám najdete cestu a jestli si oblíbíte jeden či více druhů. Jako u všeho platí zlaté pravidlo střídmosti a že se nemá nic přehánět. Zopakuji z minula, že je nejideálnější jíst proteinovky 2 až 3 krát týdně, nejlépe v den cvičení, a rozhodně ne víc než doporučuje výrobce. Testované tyčinky budete moci zakoupit na recepci LFC a můžete si tak “dávku” bílkovin pohodlně dopřát před anebo po Vašem cvičení. Rozhodně pro své tělo uděláte víc, než když do sebe dostanete velké množství jednoduchých sacharidů a tuků z normálních sladkých tyčinek či müsli tyčinek. I když, někdy si prostě nemůžeme pomoct, že? J
Už při prvním pohledu na srovnání nutričních hodnot posledních dvou tyčinek Fit müsli a 3bit v tabulce nám je jasné, co vám chceme ukázat. Jde o vysoké množství jednoduchých cukrů a také tuků zejména u poslední tyčinky. A to není ta správná cesta při hubnutí nebo udržení si stávající váhy. A pokud vynecháme váhu, stejně platí, že ze zdravotního hlediska nejsou tyto tyčinky zrovna ideální. Z psychologického hlediska musíme sami vědět, jak často tyto léky na “nervy” využíváme J.
Jak jednotlivé proteinové tyčinky chutnají ? To si společně  budeme moci vyzkoušet na “tyčinkovo-gurmánské ochutnávce” v LFC v průběhu říijna.
 Už se těším na Vaše komentáře 
 Vaše LiSa

   


1 komentář: