neděle 2. října 2011

SLÁVKY "NA KOPCI"

O tom, jak a co si uvařit z některých sezónních surovin už řeč byla, ale co když si budete chtít na jídlo vyrazit někam ven? Někam, kde vám bude chutnat, kde jídlo bude čerstvé a připravené s respektem k surovinám, a kde vás to zároveň úplně nezruinuje… 


i taková místa znám a začnu jedním z mých nejmilejších. Přesně taková je totiž restaurace Na Kopci (K Závěrce 2774/20, Praha 5) a má i další výhodu. Po cvičení v LFC to tam máte kousek z Knížecí, autobusem č. 231 do zastávky Kesnerka.


Kopec je známý svým stručným sezónně sestaveným menu, které se mění podle ročních období a navíc jej doplňují krátkodobé tematické akce. Stálicí v nabídce je tatarský biftek, který tu připravují s parmazánem, kapary a majonézou, je jemný a chuťově hodně odlišný od toho tradičního. Pokud máte z konzumace tataráku obavy, tohle je to pravé místo, kde to vyzkoušet. Chybu neuděláte ani tehdy, pokud si dáte místní flank steak nebo nějakou rybu.
Já teď ale Na Kopec chodím kvůli slávkám. Nabízí je tu od 3. září v několika provedeních. Klasické mariniere – s vínem a řapíkatým celerem, s creme fraiche (něco jako tučnější zakysaná smetana), bylinkově aromatické provencale a hořčičně výrazné dijone. Právě mušle v poslední jmenované dijonské úpravě jsem měla před týdnem a už mám chuť se na ně vypravit znova. Omáčka byla krásně silná, lehce štiplavá po dijonské hořčici a mušle v ní byly dokonalé, k tomu domácí křupavé hranolky a mistička majonézy. Já vím, tahle kombinace není zrovna dietní, ale i pokud jste v redukčním režimu, nemusíte si slávky odpírat, mají velmi nízkou kalorickou hodnotu, takže zvolte slávky s omáčkou mariniere nebo provencale, místo hranolek si dejte salát nebo špenát anebo požádejte obsluhu o nějakou alternativní přílohu. Ostatně tu majonézu jsem k hranolkům stejně nepotřebovala, mnohem lepší bylo namáčet je rovnou do dijonské omáčky, ale kombinace mušle+hranolky+majonéza je pro Belgii a Francii natolik typická, že Kopci nezbývá než se jí držet.
Obsluha Na Kopci je zpravidla velmi milá a hlavně efektivní. Poradit se změnou přílohy nebude žádný problém. I prostředí restaurace si snadno oblíbíte. Restaurace je nekuřácká, rozdělená na rušnější část a menší salónek, přes léto můžete navíc posedět na zahrádce.
O dezertech se raději zmiňovat nebudu, přece jen tenhle blog je o cvičení a zdravé výživě, ale pokud máte pocit, že si sladkou odměnu zasloužíte, vyberte si bez obav cokoliv z jídelního lístku :-).
A nezapomeňte si místo rezervovat předem, klidně i s předstihem několika dní!
Dobrou chuť, Klára



Žádné komentáře:

Okomentovat