úterý 8. listopadu 2011

PROČ POTŘEBUJEME VNITŘNÍ SVALSTVO


Pokud jste jako já od útlého věku návstěvnicemi nejrůznějších fitness center a cvičebních programů, kde jste se zaměřovaly jen na dlouhé nikdy nekončící série sedů-lehů, po kterých jste sice další den svaly cítily, ale ploché bříško nikde. Spíše došlo k posílení horní části břicha, ale ve spodní části nedošlo ke změně. To je jen jeden z příkladů špatného zapojení hlubokého stabilizačního systému. S tímto souvisí např. inkontinence, dechové obtíže, bolesti zad nebo oslabené mezilopatkové svaly.

Bez toho aniž byste cíleně zapojily souhru vnitřních svalů se doberete na své postavě k minimálním výsledkům. Dá se říct, že jednotlivé svaly jsou díky svému vývoji předurčeny k tomu, zda budou zkrácené nebo budou spíše ochabovat.  A to je potřeba  respektovat.


Proto je důležité vědět, že součástí lidského těla je “ochranný polštářek” neboli náš střed, naše core, který je složen právě z hlubokých svalů. Strop tvoří bránice, jako hlavní dýchací sval, přední část jsou hluboké svaly břišní, zadní jsou hluboké svaly zádové a nakonec dolní oblast je pánevní dno. Tyto svaly zapojujeme neustále, ale vlivem současné doby se tělo dnešního člověka natolik mění, že polštář ztrácí svou funkci.

Z vlastní zkušenosti vím, že většina lidí cvičí a posiluje dost jednostranně a tím dochází ještě k většímu rozdílu mezi svalovou nesouhrou. Chtějte mít svůj organismus opravdu funkční a vyzkoušejte si lekci s balančními pomůckami, dechovou gymnastiku, pilates nebo zdravotní cvičení, které jsou k tomu přímo určeny. Chybí Vám čas? Pak není problém si vymyslet malou cvičební sestavu, kterou můžete provádět třeba v práci na židli.  


Poznáváte se na tomto obrázku? Máte sedavé zaměstnání? Nebo Vaše děti příliš rychle vyrostly? Potom byste se měli tímto problémem zabývat.

Tato oblast je bezesporu hlubší, proto se Vám příště pokusím vysvětlit pár důležitých cvičení z mé oblíbené dechové gymnastiky.

Tereza


Žádné komentáře:

Okomentovat